![](https://6c868e053c.clvaw-cdnwnd.com/ec7ecbe3e4ddc3ef0a3717ea3bb226e4/200000448-cb893cb896/95618566_10219282112937087_7532541938969346048_o.jpg?ph=6c868e053c)
Divotvorný recept: Kváskový chléb a Kvasnicová pomazánka
KVÁSKOVÝ CHLÉB
Divotvůrna už také kváskuje. :-) A je to zázrak! Mít v lednici kamaráda, o kterého se musíte pravidelně starat a on Vám za odměnu pomůže upéct úžasný domácí voňavý chléb. Kvásek jsem dostala od své sestřenice Kristýnky a jejího muže Honzíka. Mám z tohoto dárku velikou radost a ještě jednou oběma ze srdce děkuji.
První kváskový chléb jsem upekla na Beltain 30. dubna a vnímala jsem, jak krásný je to obřad. Uvědomovala jsem si, kolik ženských i mužských rukou tvořilo tento stejný posvátný pokrm přede mnou. A že je právem považován za boží dar a boží tělo.
![](https://6c868e053c.clvaw-cdnwnd.com/ec7ecbe3e4ddc3ef0a3717ea3bb226e4/200000456-9b6bf9b6c1/95872704_2970360263002799_5228484957545955328_n.jpg?ph=6c868e053c)
První kváskový chléb jsem pekla takto:
![](https://6c868e053c.clvaw-cdnwnd.com/ec7ecbe3e4ddc3ef0a3717ea3bb226e4/200000450-115ec115ee/95482045_220928492666535_8919195147212685312_n.jpg?ph=6c868e053c)
Den předem ráno jsem si založila rozkvas:
1 lžíce kvásku
150 g žitné mouky
150 ml vody
Po 9 hodinách jsem zpracovala těsto:
![](https://6c868e053c.clvaw-cdnwnd.com/ec7ecbe3e4ddc3ef0a3717ea3bb226e4/200000452-42e7d42e7f/95566047_1069997083372149_476989550246232064_n.jpg?ph=6c868e053c)
rozkvas
350 pšeničné mouky
150 ml kefíru (je možné i podmáslí)
150 ml vody(u varianty bez živočišných výrobků dáme 300 ml vody)
2 lžičky soli
1 lžička drceného kmínu
![](https://6c868e053c.clvaw-cdnwnd.com/ec7ecbe3e4ddc3ef0a3717ea3bb226e4/200000453-c55fcc55fe/95508869_231947464784909_1032212200372043776_n.jpg?ph=6c868e053c)
Pekla jsem 15 minut na 250 stupňů plechu s dolní vodní lázní (voda na spodním plechu) a poté 45 minut na 200 stupňů. Chléb se nádherně vypekl a uvnitř zůstal vláčný.
Kváskujete také? Pošlete nám na Divotvornou stránku nebo na mail recepty a zkušenosti. :-)
![](https://6c868e053c.clvaw-cdnwnd.com/ec7ecbe3e4ddc3ef0a3717ea3bb226e4/200000457-5efdb5efdd/95261637_10219282107376948_1212378768404905984_o.jpg?ph=6c868e053c)
![](https://6c868e053c.clvaw-cdnwnd.com/ec7ecbe3e4ddc3ef0a3717ea3bb226e4/200000454-3c1ab3c1ad/95202157_264748134707804_2687498153938124800_n.jpg?ph=6c868e053c)
![](https://6c868e053c.clvaw-cdnwnd.com/ec7ecbe3e4ddc3ef0a3717ea3bb226e4/200000458-bbf45bbf47/95618566_10219282112937087_7532541938969346048_o-3.jpg?ph=6c868e053c)
![](https://6c868e053c.clvaw-cdnwnd.com/ec7ecbe3e4ddc3ef0a3717ea3bb226e4/200000455-2dab72daba/95918397_596404721226540_3283355923443089408_n.jpg?ph=6c868e053c)
droždí
máslo nebo olivový olej
cibule
vejce od slepic z volného chovu
pepř
sůl
Na másle nebo na oleji osmahneme cibulku, stáhneme teplotu, přidáme droždí a 1 vejce, promícháme, osolíme, opepříme.
Zdraví a krásný čas u pečení přeje D z D
D z D