Divotvorný recept: Jidáše

12.04.2020

Jidáše

Na "Škaredou středu" jsem upekla "jidáše", tedy tradiční pečivo, které má svým tvarem připomínat provaz, na němž se Jidáš oběsil. Je zvláštní tvarovat a péct něco, co připomíná něčí sebevraždu. Zvyky holt bývají někdy trochu morbidní. Ale "provazy" jsou z kynutého těsta a jsou moc dobré! Podle zvyku se jí na zelený čvrtek ráno, nejlépe ještě před východem slunce, a slouží jako celoroční ochrana před zradou a zklamáním.

Nebohého Jidáše mi vždycky bylo líto. Bez jeho selhání by přece celý ten velký příběh nemohl proběhnout. Nikdy mi nebylo jasné, proč on a Pilát Pontský jsou křesťanstvím tisíce let zbavováni práva na odpuštění a rozhřešení, jež by měl dostat každý. Proto jsem byla nadšená, když jsem objevila útlou knížečku "JIDÁŠ V RÁJI", která celý Jidášův příběh ukazuje v novém světle. Moc doporučuji jako velikonoční čtení.

🍲 Jidáše - recept:

180 g másla, 500 g hladké mouky, 70 g cukru, 1 kostka droždí, 200 ml mléka, 4 žloutky, citronová kůra, vanilkový cukr, špetka soli

Založíme kvásek, poté smícháme všechny další suroviny a uhněteme těsto. Necháme vykynout a poté tvarujeme do "uzlů" různých podob a velikostí. Ozdobíme rozinkami, sušeným ovocem nebo oříšky. Před pečením jidáše potřeme vaječným žloutkem, po upečení medem a rumem.