Divotvorný recept: Bezinková povidla

01.09.2019

BEZINKOVÁ POVIDLA

Vyzkoušela jsem si bezinková povidla. 🥣 Ta chuť vařených bezinek (syrové jsou jedovaté) je naprosto úžasná! 😍 Kdo ještě nezkusil, moc Vám tuto podzimní dobrotu doporučuji! 💗

Recept:
asi ¼ kg zralých černých bezinek
asi ¼ l vody
50 g cukru krystal
1 lžička agaru (je možné vynechat)
1 lžička medu
2 lžičky rumu

Bezinky zalijeme vodou a vaříme pomalu, při střední teplotě. Po ½ hodině přidáme cukr, případně agar, a pečlivě mícháme. Po další ½ hodině sundáme z plotny a ve chvíli, kdy povidla přestanou být horká, ještě však za mírného tepla, vmícháme med a rum. Přeléváme do uzavíratelné sklenice a uchováváme v chladu.

Pozn.: Rozvařené bezinky je možné před přidáním dalších přísad propasírovat. Doporučení o pasírování či nepasírování se v receptech různí. Co se týče látek (glykosidy sambunigrin), které jsou mírně jedovaté, zralé černé plody by je již neměly obsahovat. Delší důkladné vaření by navíc mělo veškeré nežádoucí účinky eliminovat (i co se týče obsažených pryskyřičných látek a éterických olejů). Jelikož jsem narazila na více receptů, kde se nechávají bezinky celé (povidla, kmopoty, sušené bezinky), pro sebe usuzuji, že je bezpečné konzumovat uvařené či sušené bezinky v celku, samozřejmě v přiměřeném množství. :-)