Divotvorné recepty: Rosolka 3x jinak

27.08.2019

ROSOLKA

Sváteční likér s omamnou vůní a mocnými léčivými účinky. Rosolka se těšila velké oblibě zejména v 19. století. Lahodný likér je často zmiňován v románech z měšťanského prostředí v období biedermeieru a také v dílech venkovského realismu. U nás byla rosolka hitem v době národního obrození a popíjel ji prý i Karel Hynek Mácha! 💗

Původně se rosolka připravovala z masožravé rostlinky ROSNATKY OKROUHLOLISTÉ. Vzhledem k jejímu častému sběru se však tato rostlina stala ohroženou a je CHRÁNĚNÁ zákonem s klasifikací "silně ohrožená".

Lihovarník Martin Žufánek a kuchař Roman Vaněk v letošním roce vytvořili limitovanou edici Rosolky dle původní receptury. Pořad "Zmlsané dějiny" věnovaný rosolce je možné zhlédnout zde: https://www.mall.tv/rosolka

Jelikož je rosnatka kvůli nízkému výskytu ohrožená a chráněná, začal se oblíbený likér připravovat z okvětních plátků RŮŽÍ, které mají podobné léčivé účinky jako rosnatka, jsou tedy přínosné především při léčbě plicních onemocnění a nervových poruch, příznivě působí také na srdce a oběhový systém. Růže se dříve používaly proti vykašlávání krve při tuberkulóze. Květ červené růže navíc příznivě ovlivňuje játra (více o růžích také v Divotvorném herbáři již brzy na www.divotvurna.cz). Pro výrobu rosolky z růží se doporučuje použít růži šípkovou či svraskalou. Aby však rosolka měla sytě červenou barvu, je třeba nasbírat okvětní plátky z rudých růží. 🌹 Pozor: růže musí být pořízeny ze zahrad, kde se nepoužívají chemické postřiky!
Rosolku z růží jsem si zkusila vyrobit i já. Zkoušela jsem to několikrát, takže nakonec vznikly 3 RŮZNÉ VERZE:

🌹 1. verze - Rosolka medová 🍯

Lístky ze 2 květů bílé růže a 1 květu rudé růže jsem nechala 24 hodin macerovat v 0,5 l vody. Poté jsem celý obsah lahve i s květy přelila do hrnce, přidala 5 hřebíčků, čtvrt muškátového oříšku, jednu celou skořici, mletý zázvor na špičku nože, 250 g cukru krystal. Vše jsem svařila a nechala odstát. Po vychladnutí jsem likér scedila a přilila 0,5 l vodky a 200 g medu.
Recept jsem s mírnou úpravou čerpala z webu: https://abecedazahrady.dama.cz/clanek/jak-udelat-dzem-sirup-a-liker-z-kvetu-ruzi#part=3

Tento likér měl vzhledem k užití z větší části bílých růží a medu medově žlutou barvu. Chutnal hodně právě po medu a silně byl cítit také hřebíček, chuť růží tím dost zapadla a byla cítit jen v pozadí. Celkově však byl likér velmi dobrý, jen málo růžový.

🌹 2. verze - Rosolka tmavá milodějná 💋

Tentokrát jsem použila pouze lístky z rudých růží, které jsem nechala asi 12 hodin macerovat ve vodě, macerát jsem scedila a plátky naložila ještě na pár hodin do vodky. Do scezené obarvené růžové vody jsem přidala 3 hřebíčky, pár ulomených kousků z celé skořice, půlku vanilkového lusku. Jelikož mi zrovna došel bílý cukr, přidala jsem cukr třtinový. Vše jsem svařila, přidala lístky růže z vodkového macerátu a nechala vychladnout. Jenže, co čert nechtěl, došla mi navíc i vodka a alkoholu v likéru bylo málo. Jediný vhodný alkoholický nápoj, který jsem ve spíži našla, byl kvalitní rum. 😆 A tak jsem odvážně do vodkového macerátu z růží přilila asi 0,3 l rumu. 😁 Macerát jsem scedila a přilila do vychladnutého odvaru s růžemi a kořením, vše ještě jednou přecedila a přidala ještě jednu tajnou ingredienci, kterou si i Vy můžete přidat dle vlastní intuice.🙂

Tento likér je velmi silný a omamný. Měla jsem obavy, že chuť rumu úplně přebije vůni a chuť růží, překvapivě však jejich aroma rum podtrhnul. Vzhledem k použití třtinového cukru je likér temně hnědočervený.

🌹 3. verze - Rosolka temně rudá biedermeierovská 🌡

Teprve do třetice se mi povedla rosolka sytě rudé barvy, tedy taková, jak si ji představuji v oněch románech biedermeieru (i když úplně původní rosolka z rosnatky byla medově zlatá). 😍 Lístky z rudých růží jsem nechala 24 hodin macerovat v 1 l vodky. Poté jsem do 0,5 l vody přidala 3 hřebíčky, čtvrt muškátového oříšku, pár kousků ulomených z celé skořice, mletý zázvor na špičku nože, 250 g bílého cukru krystal. Vše jsem svařila, přidala růžové plátky z vodkového macerátu a nechala odstát. Po vychladnutí jsem směs přecedila, přilila rudý vodkový macerát z růží, vmíchala lžíci medu a nechala odstát. Vznikl krásný, voňavý a velmi dobrý sytě rudý likér.

Všechny verze mají něco do sebe a troufám si tvrdit, že se povedly. Nejblíže původní receptuře rosolky z růží (úplně původní likér z rosnatky má medovou barvu) je však dle mého trojka.  🙂

Dominika z Divotvůrny 💗

www.divotvurna.cz