Datle a fazole - kombinace pro Vaši duševní stabilitu

31.01.2022

FAZOLE + DATLE

Superkombinace pro Vaši psychiku! 🧠

Když jsem o této směsi slyšela poprvé od mé lektorky Romany Farné, byla jsem překvapená. 😯 Ale jelikož mám ráda jak datle, tak fazole, řekla jsem si, že to musím vyzkoušet! 👌

Tato směs se využívá v asijské kuchyni jako náplň do knedlíků a na další možné způsoby.

Já ji jím jen tak, ale určitě by byla výborná i jako náplň nebo pomazánka k plackám či pečivu.

A co je na ní úplně skvělé? Je to parádní komplex pro Vaši psychiku! A je to tak moc zdravé! Skvělá volba, když Vás honí mlsná. 😋

Tato směs totiž regeneruje, hladí a posiluje Váš nervový systém od STŘEVA až po MOZEK. 🧠

DATLE jsou označovány jako tzv. BRAINFOOD - harmonizují a posilují mozkové buňky a jejich funkce. Obsahují esenciální aminokyselinu L-TRYPTOFAN, která je prekurzorem důležitých hormonů včetně SEROTONINU a podporuje produkci spánkového hormonu MELATONINU. Svou sladkou chutí a hnědou barvou jsou datle v rámci TČM spojovány se slinivkou/slezinou, jejíž nerovnováha vyvolává psychické potíže, jako je nadměrné přemítání, nervozita, OCD a podobně.

FAZOLE harmonizují střevní mikrobiom a dodávají sílu ledvinám, které dle TČM zodpovídají za veškerou životní energii - už ledvinovitý tvar fazolí nám mnohé napovídá. Fazole obsahují velké množství bílkovin, vlákninu, a zároveň mají velmi nízké množství kalorií. Rovněž fazole jsou významným zdrojem esenciální aminokyseliny L-TRYPTOFAN!

Obě plodiny samozřejmě obsahují významné množství důležitých minerálů včetně hořčíku a vápníku a řadu vitaminů - například pro psychiku zásadní ze skupiny B. Jejich účinky jsou širokospektrální a dlouhodobé.

👉 Použít můžete jakékoli fazole od adzuki po velké "švábky", jen je prosím dobře uvařte, protože jak známo, syrové jsou jedovaté. Z pohledu TČM fazole nejenže náleží k orgánům ledvin, ale jejich barva může posílit i další orgány: červené fazole jsou vhodné pro srdce, bílé pro plíce, hnědé či oranžové pro slinivku/slezinu a černé nebo fialovočerné pro zesílené působení na ledviny.

👉 Pro dochucení směsi můžete přidat trochu citronové nebo pomerančové šťávy. Já přidala trošičku kandované pomerančové kůry, jelikož čerstvé ovoce jsem zrovna k ruce neměla.